PARHAAT NEUVOT OVAT ILMAISIA

Mentori on yrittäjälle olkapää ja palloseinä. Kauneusalan yrittäjä Minna Granqvist kaipasi mentoria, joka katsoisi hänen liiketoimintaansa ulkoapäin ja kertoisi, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Rinnalle löytyi Päivi Heikinheimo.

PÄIVI MINNASTA

PÄIVI ON OPPINUT JOKAISELTA MENTOROITAVALTAAN JOTAKIN. MINNALTA HÄN OPPI, ETTÄ TULOSTA SYNTYY, KUN UUSIA LIIKETOIMINTAMALLEJA KOKEILEE ENNAKKOLUULOTTOMASTI.

“Nakkikioskista Nokiaan yrityksen pitää kysyä itseltään tiettyjä asioita: kuka on kohderyhmä, miten kohderyhmä saadaan tietoiseksi palvelusta ja mikä on yrityksen kilpailuetu. Lähdin mentorointiin mukaan kaksi vuotta sitten, koska halusin oman kokemukseni pohjalta auttaa pienyrittäjiä ratkaisemaan näitä kysymyksiä. Yrittäjä on loppujen lopuksi todella yksin – etenkin kun yritys on toiminut jo hetken aikaa.

Mentori on yrittäjälle olkapää ja palloseinä. Hän on joku, jolle yrittäjä voi vapaasti puhua työstään tuntitolkulla. Tyyppi, jonka kanssa ideoita ja kysymyksiä saa pallotella. Mentori haluaa auttaa sekä henkisesti että konkreettisesti.

Minna on ihannetapaus mentoroitavasta ja luonnostaan todella yrittäjähenkinen. Hän imee ajatuksia kuin sieni, mutta tulkitsee ja toteuttaa ne omilla ehdoillaan. Hänellä on halua mennä eteenpäin ja laajentaa toimintaansa. Minna pohtii jatkuvasti, miten yrityksestä tehdään parempi.

Joskus ihmiset jäävät pyörimään paikoilleen: he tiedostavat puutteet ja ymmärtävät parannusehdotukset, mutta eivät saa mitään konkreettista aikaan. Mentorina on hienoa nähdä, miten tosissaan Minna tarttui tilaisuuksiin ja kehittää itseään ja yritystään patistamatta.

Minna on hyvä esimerkki siitä, miten jatkuvasti on mietittävä tulevaisuutta. Maailma muuttuu niin nopeasti, että jokaisen yrittäjän pitää pohtia sitä, miten asiat huomenna tehdään. Perinteisiä aloja tarvitaan tulevaisuudessa, mutta niiden pitää mukautua muutokseen. Minna on omaksunut tarvittavan ajattelutavan olla uusiutumiskykyinen ja vastaanottavainen.

Minnalta opin, miten uusi liiketoimintamalli ja uusien kaavojen seuraaminen tuottaa tulosta. Koen oppineeni jokaiselta mentoroitavaltani jotain uutta. Pienyrittäjien kanssa elämän realiteetit tulevat lähemmäksi, ja isot kysymykset ovat konkreettisempia.”

MINNA PÄIVISTÄ

“ALA RAATELEMAAN JA KERRO MITÄ SEURAAVAKSI PITÄÄ TEHDÄ”, SANOI MINNA PÄIVILLE ENSIMMÄISESSÄ TAPAAMISESSA. PÄIVI NÄKI PIAN, MITÄ MINNAN KANNATTAISI TEHDÄ SEURAAVAKSI.

“En ole numeroihminen. Osaan tehdä ihmisistä kauniita, mutta en ymmärrä numeroista mitään. Tiesin, että yrityksessäni on epäkohtia, mutten osannut paikantaa niitä. Olin shakkimatissa ja tarvitsin apua. Kun näin Suomen yrittäjien lehdessä ilmoituksen mentoroinnista, painelin hippulat vinkuen lähettämään hakemusta.

Alunperin toivoin, että mentorini olisi mies, joka tarkastelisi yritystäni tarpeeksi kylmien silmälasien läpi. Halusin, että mentori olisi kauneusalan ulkopuolelta, jotta hän pystyisi ennakkoluulottomasti pohtimaan yritykseni kasvumahdollisuuksia. Mentorikseni valikoitui Päivi, ja hyvä niin.

Päivi on todella ammattitaitoinen ja hänellä on näkemystä laajasti yli toimialarajojen. Kun tapasimme ensimmäistä kertaa, minulla oli pieni ja hiljainen olo. Jännitti näyttää pientä yritystä niin kokeneelle ihmiselle.

Ensivaikutelmani Päivistä oli todella lämmin ja välittävä, joten olo haihtui nopeasti. Heitin tapaamisessa yritykseni paperit pöydälle ajatuksella: ala raatelemaan ja kerro, mitä seuraavaksi tehdään. Ja Päivi kertoi. Hän kunnioitti työtäni ja todella välitti siitä. Asetimme yhdessä tavoitteet, joiden toteuduttua yritykseni liikevaihto kasvoi huimasti.

Joskus saattaa sokeasti käyttää yhtä huulipunaa kolmekymmentä vuotta, kunnes joku kertoo, ettei puna sovi sinulle. Silloin kannattaa pyytää kertomaan, mikä puna sopisi paremmin. Päivi esimerkiksi näki ulkopuolisena heti mahdollisuuden kasvattaa tuotemyyntiä ja kehotti muuttamaan logoa.

Ihailen Päivissä hänen valtavaa tieto-, taito- ja kokemuspankkiaan. Hän on lisäksi tyylikäs, viehättävä ja välittävä ihminen, joka on kaikille yhtä sydämellinen. Uskon Päivin ajattelevan mentoroitaviaan paljon enemmän kuin hänen tarvitsisi.

Hän pohtii ihmisten kohtaloita ja elämää. On ironista, että alkujaan halusin mentorini olevan mies. Mentorointi Päivin kanssa on kasvattanut ihailuani naisten yrittäjyyttä kohtaan. Yrittäjänaiset venyvät joka päivä mielettömiin suorituksiin. Naiset ovat sitkeitä.”

KETKÄ?

Minna Granqvist on kauneusalan yritys GMC-Studio AY:n ja verkkokauppa kosmettiikkaviidakko.fin omistaja. Yritys tekee meikkauksia ja kampauksia koko pääkaupunki- ja lähiseudun alueella asiakkaan haluamassa paikassa.

Katso verkkokauppa osoitteessa www.kosmetiikkaviidakko.fi tai yrityksestä nettisivuilla.

Päivi Heikinheimo on yrittäjä, liike-elämän asiantuntija ja kirjailija. Hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden työkokemus kansainvälisten yritysten kuten Nokian ja Ovako Steelin palveluksessa ja yli kymmenen vuoden kokemus konsultoinnissa. Tällä hetkellä hän toimii Novetos Oy:ssä johdon konsulttina. Viimeisten lähes kolmen vuoden aikana hän on myös toiminut yrityskummina ja Pääkaupunkiseudun Yrityskummit ry:n hallituksen jäsenenä.

Heikinheimon vinkkejä yrityksen kehittämiseen voi lukea kirjasta Yrityksestä menestystarina tai Yrityksestä menestystarina -blogista.

Teksti: Iiris Anttalainen
Kuva: Vilja Pursiainen