YLEISIMMÄT TUHOLAISET KOTONA

Kodissa voi piileskellä monta erilaista tuholaista. Yleisimpiä suomalaisissa kodeissa viihtyviä tuholaiseläimiä ovat vyöturkiskuoriaisen toukat, luteet, keittiökoisat, museokuoriaisen toukat, riisihäröt sekä sokeritoukat.

Vyöturkiskuoriaiset ovat tummanruskeita ja pyöreitä kovakuoriaisen näköisiä otuksia, jotka tunnistaa selässä olevasta sahanterää muistuttavasta kellertävästä juovasta. Ne ovat kooltaan noin puolen sentin mittaisia ja tiheäkarvaisia, sekä niillä on pienet rihmamaiset tuntosarvet. Vyöturkiskuoriaisia ei esiinny Suomen luonnossa kylmyyden vuoksi, vaan niitä tavataan vain lämmitetyissä tiloissa kuten varastoissa ja asunnoissa. Se viihtyy erityisesti pimeissä paikoissa kuten komeroissa. Turkiskuoriaiset tekee haitallisiksi se, että sen toukat syövät turkiksia, puuvilla-, villa- ja pellavavaatteita, joihin ilmestyy tämän vuoksi pieniä teräväreunaisia reikiä. Myös museokuoriaisen toukat syövät reikiä tekstiileihin ja turkiksiin. Museokuoriaiset ovat tiheäkarvaisia ja noin puolen sentin mittaisia ötököitä, jotka tekeytyvät kuolleiksi, jos niihin koskee.

lude

Lude

Luteet eli lutikat liikkuvat öisin ja ne viihtyvä piilossa esimerkiksi huonekalujen raoissa tai runkopatjan rakenteissa. Lutikat imevät verta nukkuvasta ihmisestä ja ne leviävät helposti viereisiin asuntoihin esimerkiksi seinien ja lattioiden aukkojen kautta. Lutikoiden torjuntaan soveltuu parhaiten lämpö; ne kuolet kuumassa jo muutamassa tunnissa.

Keittiökoisia voi tulla kotiin kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ym. ulkomaanelintarvikkeiden kautta. Niissä voi olla munia, jotka kehittyvät toukiksi ja myöhemmin perhosiksi, joita saattaa nähdä lentelemässä kotona.

Riisihärö

Riisihäröt ovat pitkulaisia ja ruskeita erittäin haitallisia tuholaisia, jotka pilaavat elintarvikkeet käyttökelvottomiksi. Kotiin niitä saattaa tulla tuotepakkausten mukana.

Sokeritoukka

 

Sokeritoukat ovat hopeanharmaita suippomaisia hyönteisiä, jotka liikkuvat pimeässä. Kun valot sy

ttyvät, ne lähtevät nopeasti piiloon. Sokeritoukista ei ole suurempaa haittaa, paitsi ne voivat saastuttaa elintarvikkeita, jos ne pääsevät niiden kanssa kosketuksiin.